donderdag 6 september 2012

Chanson-reeks op Klara genomineerd voor de Prix Europa


De Prix Europa is het grootste jaarlijkse Europese festival voor radio, televisie en nieuwe media. De wedstrijd staat open voor omroepen en productiemaatschappijen. Het festival krijgt de steun van onder meer de Raad van Europa, het Europees Parlement, de European Cultural Foundation en de European Broadcasting Union.

Er waren dit jaar 640 inzendingen van 270 Europese omroepen uit 38 landen. Slechts een fractie daarvan is genomineerd voor een van de Prix Europa-onderscheidingen in diverse radio-, televisie- en online-categorieën. En in de categorie "Radio - Muziek" is Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk geselecteerd.

Ik ben blij voor makers Rolly Smeets en Annick Lesage en denk uiteraard ook aan mijn twee companen Warre Borgmans en Claude Blondeel. Deze nominatie is fijn nieuws op zich, maar ook goed voor het bal mijner herinneringen. Daar schuifel ik met mijn kompanen Warre Borgmans en Claude Blondeel neuriënd door de Lichtstad. Wie zong ook alweer "Souvenirs Souvenirs"?

Ter opfrissing van het geheugen citeer ik even uit het persbericht van de VRT: 

"In Chanson, een gezongen geschiedenis van Frankrijk gingen Claude Blondeel, Warre Borgmans en Bart Van Loo acht weken lang op zoek naar de ziel en de verhalen achter het Franse chanson. Aan de hand van de bekendste Franse liedjes wekten ze historische gebeurtenissen en figuren uit Frankrijk tot leven. Ze struinden door het Parijs van nu en zongen en filosofeerden daarbij over de grote thema’s van het leven. De radioreeks op Klara was gebaseerd op gelijknamige het boek en bijhorende dubbel-cd van schrijver en francofiel Bart Van Loo."

Uiteraard kunt u de reeks nog steeds herbeluisteren. Ze werd deze zomer trouwens nog eens heruitgezonden op Klara. Als u het gemist heeft of er maar niet genoeg van krijgt, klik u dan naar hier


De reeks smaakte duidelijk naar meer want Klara programmeert nu Les compagnons de la chanson waar onder de deskundige leiding van Kurt Van Eeghem het verhaal van het Franse chanson wekelijks verder verteld wordt. Nu zaterdag mag ik meteen aanschuiven in de Klara-studio's. Twee uur met de heer Van Eeghem badineren over de Franse cultuur. En luisteren naar prachtige chansons.


Geen opmerkingen: