Nog eens terugblikken op het recente verleden. Daarna bed opmaken, tanden poetsen, potloden scherpen, bidden en brood eten. En aan dat nieuwe boek beginnen.
- "Elsschot, Antwerpen en Coraline is een prachtig boek: Bart Van Loo weet niet alleen Coraline, maar ook de lezer te verleiden." (IVAN DE VADDER IN DE ZEVENDE DAG)
- "Met zijn lichtvoetige proeve van autofiction op z'n Frans versnijdt Bart Van Loo het echte Antwerpen van Elsschot met een literair liefdesverhaal. Zijn grootste verdienste is dat hij klassieke hoogtepunten uit de literatuur altijd met een ontwapenende charme en met een frisse toets weet te serveren." (FRANK HELLEMANS IN KNACK)
- “Een opmerkelijk en origineel boek-in-laagjes: een reisgids, detectiverhaal en liefdesroman in één.” (DIANE BROECKHOVEN IN DE GAZET VAN ANTWERPEN EN HET BELANG VAN LIMBURG)
- “Een vermakelijke ontdekkingstocht is dit boek. Van Loo tracht een Franse schone te verleiden met een beetje hulp van een roman van Elsschot. De truc werkt. Vallen doet zij niet voor Van Loo, maar voor de schrijver van Kaas en Lijmen.” (EINDHOVENS DAGBLAD, BRABANTS DAGBLAD, DE STEM EN DE STENTOR).
- "De dialogen zijn heerlijk om te lezen." (HEIDI LENAERTS IN BABEL)
- "Een vermakelijke promenade door Elsschots oeuvre." (DIRK LEYMAN IN DE MORGEN)
- “Er wordt gepraat, gefantaseerd, getheoretiseerd over Elsschot, Antwerpen, huisnummers, cijfers, gedichten, de taal en er wordt al wandelend door Elsschots Antwerpen geflirt en gecharmeerd. Het boek is geschreven in die kenmerkende smakelijke en vermakelijke taal van Van Loo, die zijn alter ego Bart niet ontziet en die mij er onmiddellijk weer toe bracht Elsschot te herlezen. Opvallend is dat de drie elementen van z’n trilogie hier geconcentreerd samenkomen: het reizen, in de vorm van nareizen (het boek is ook een speurtocht), eten en seks, of zoals sommige mensen zeggen: erotiek. Ik treed verder niet in detail, gaat het maar allemaal kopen en lezen.” (ELZ DE KORTE OP FRANSE ZAKEN.NL)
- “Bart Van Loo zoekt zeer aparte invalshoeken om zijn onderwerpen te benaderen. Dat deed hij uiterst charmant in zijn trilogie over Frankrijk en het lukt hem andermaal heel overtuigend in zijn nieuwste werk Elsschot, Antwerpen en Coraline. Dat boek is een echte aanrader voor eenieder die graag iets vlot leest waar toch flink wat culturele bagage in zit.” (ANDRÉ OYEN OP ANSIEL)
- De beelden zijn heel plezierig om naar te kijken en samen met de prettig leesbare tekst van Bart van Loo vormen zij een monument voor de stad Antwerpen. (LODEWIJK LASSCHUIJT, LITERAIR NEDERLAND.NL)
- Een prettig en speels geschreven boek waarbij je ook nog eens veel opsteekt over Elsschot en zijn werk. (LEESTAFEL.INFO)
- "Dit boek is een stukje autofictie waarrond Van Loo zijn literaire bevindingen spint. (...) Sleutelbevindingen zijn de frappante paralellen tussen Elsschot en Camus (de openingszinnen), George Perec (het concept) en Emile Zola (beschrijving van de kaassoorten). Maar naast deze literaire eigenaardigheden, die Bart Van Loo met een kwinkslag beschrijft als 'plagiaat door anticipering', verrast hij ook met enkele heldere inzichten en grappige anekdotes over de mens Elsschot en zijn werk. Zo schetst Elsschot, Antwerpen & Coraline op een ludieke manier het verband tussen de drie ingrediënten uit de titel. Het werk valt vooral op door zijn luchtigheid, uiteraard voorzien van een subtiel streepje humor en een stevige portie woordspelletjes." (CEDRIC RASKIN, CUTTING EDGE)
- “Het kaderverhaal dat Van Loo verzon voor zijn literaire gids werkt. (…) Hij pakt links en rechts uit met een vondst. Met de leergierige Coraline verleidt hij ook de lezer die misschien niet zo fanatiek in Elsschots voetsporen wil treden. (...) Omdat Coraline ook de verpersoonlijking is van Frankrijk en de Franse literatuur, toetst Van Loo meteen Elsschots affiniteit daarmee. (…) De parallel tussen Elsschots literaire spielereien en de Franse experimentele beweging Oulipo (OUvroir de LIttérature POtentielle) is overtuigend. Zo vestigt Van Loo de aandacht op de bijzondere rol van de cijfers 17/71 bij Elsschot. Tussen de Villa des Roses op nummer 71 van de rue d'Armaillé (die in werkelijkheid op nummer 17 gesitueerd was), en de vermoedelijke verblijfplaats van Maria Van Dam aan de Lange Ridderstraat 71 in Het dwaallicht, zitten er nog een hele reeks. Dat Van Loo ook in zijn eigen boek de paginanummers 17 en 71 verwisselt, typeert de speelse wijze waarop hij aan exegese doet. Mede dankzij de foto's van Alain Giebens wordt dit boek een superieure gids." (MICHAEL BELLON, DE STANDAARD)
- "Une passionnante balade à travers l'oeuvre de Willem Elsschot au cours de laquelle Van Loo n'élude pas les questions épineuses." (HANS VANACKER, SEPTENTRION)
Foto: Ludo Mariën (Gazet van Antwerpen)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten