zaterdag 20 februari 2010

Succesvolle herneming van "Oot kwisien literair" in de Arenberg

Aan het woord is criticus André Oyen: "Na zijn leven met Leterme en een overdosis nat haar kon Vitalski aan de (bulder)drang niet weerstaan om dit aardse circus te ontvluchten en zich hemelwaarts te begeven. Daar treft hij een mede-engel, want dat is hij ondertussen, ene zekere Bart Van Loo, die na een Parijs Retour als een kok (nee niet op zijn Engels) in Frankrijk, net iets te lang vertoefde in een Vermiljoenen Spleet.
  • Beiden vatten ze het duivels plan op om hét hemelse gerecht bij uitstek te ontdekken. Dat kunnen ze uiteraard niet in de hemel, want buiten rijstpap is daar niet veel vreugde te beleven. Dus verlagen ze zich om als Sint Vitalski en Sint Van Loo terug naar aarde weer te keren en daar met enen handleiding van Bart Van Loo (zou dat familie van de schrijver zijn?) in de tijd terug te duiken en daar allerhande lekkers te ontdekken zoals de erwt van Lodewijk de veertiende, die hiermee prinsessen het slapen belette en de croissant van Marie-Antoinette die hiervoor de guillotine kreeg, de Fransen waren en zijn dol op prijzen. Ze geven ook antwoord op de vraag waar Bechamel zijn saus haalde en waarom je van kabeljauw hitsig wordt.
  • Over croissant gesproken, beide heren maken je wel slap van het lachen, en van lachen krijg je honger, maar buiten praten en schrijven over eten laten ze je wel op je honger… of niet?Wel nee, beide engeltjes verkopen en signeren na afloop ook nog delicatessen van hun beider broodheren zijnde Bart Van Loo en Vitalski.
  • Je hoort het dus dames en heren je kan dus geen enkel zinnig excuus bedenken om aan het kruidig woordenspel der engelen te ontsnappen. Dit kan vanavond nog in De Arenbergschouwburg, Antwerpen om 20.30 en elders in het land volgens bijgevoegde kalender."

(het hele stuk van André Oyen kunt u hier lezen)

(Foto's: Dirk Cornelis)

Geen opmerkingen: