zondag 8 november 2009

GEKOOID.BE: een nieuw project van PEN Vlaanderen

PEN-Vlaanderen heeft een website ontworpen om de aandacht te vestigen op de problematiek van de vrije meningsuiting. Jaarlijks worden heel wat schrijvers en journalisten vermoord, en nog veel meer vervolgd of gevangen genomen. Op gekooid.be hoort en ziet u hoe dertien Vlaamse schrijvers een tekst van een bedreigde of vermoorde collega brengen. In eerste instantie wil PEN Vlaanderen deze site ter beschikking stellen van scholen. Leerkrachten en leerlingen vinden er informatie, beeldmateriaal en een aanklikbare wereldkaart. Uiteraard staat de site ook open voor elke andere gebruiker. Het project wordt twee keer voorgesteld aan het publiek:
  • Maandag 9 november in het Vredescentrum te Antwerpen
Tijdens de studiedag “Oorlogen en conflicten in de klas, leerkansen en valkuilen” zal initiatiefnemer en Pen-bestuurslid Wim Geysen in de voormiddag het woord nemen en het project toelichten. In de namiddag toont hij de praktische component van gekooid.be. Bedoeling is om uiteindelijk naar klassen te trekken en leerlingen te sensibiliseren.
  • Zondag 15 november in Bozar te Brussel
Op de Dag van de Gevangen Schrijver zullen Wim Geysen en PEN-voorzitter Geert van Istendael gekooid.be om 14u voorstellen in Bozar.
  • De Vlaamse schrijvers die meewerken aan gekooid.be zijn Johan de Boose, Hilde Keteleer, Marleen De Crée, Frans Denissen, Karel Sergen, Bart Van Loo, Annmarie Sauer, Xavier Roelens, Mieke de Loof, Jeroen Theunissen, Ingrid Vander Veken, Lucienne Stassaert en Joris Gerits.
  • Zij lezen teksten voor van Anna Achmatova, Breyten Breytenbach, Faraj Bayrakdar, Jack Mapanje, Ken Saro-Wiwa, Leila Djabali, Leonard Peltier, Nâzim Hikmet, Primo Levi, Rodolfo Walsh, Tsering Woeser, Zargana en Zheng Yichun.
Foto: Istvan Leel-Ossy.

Geen opmerkingen: