woensdag 16 september 2009

Rentrée littéraire met rimpels

Het spel zit weer op de wagen: honderden Franse romans drummen zich een weg naar de laatste rechte lijn richting literaire prijzen in november.
  • Journalisten hebben de drukproeven al lang gelezen en besproken voor de modale lezer het boek kan kopen. De auteurs hebben bovendien voor de zomer al uitgebreid contact gehad met boekhandelaars die door de uitgevers naar prestigieuze zalen gelokt werden en zo de nieuwe renpaarden van het literaire seizoen alvast in de bek konden kijken.
  • In Frankrijk maakt boekhandelketen Virgin Megastore elk jaar zelfs een belangrijke rentrée-special in samenwerking met het vooraanstaande literaire tijdschrift Lire. Daarin geven boekhandelaars zelf hun mening. Zowel onze uitgevers als boekverkopers zouden daar iets van kunnen leren.
  • Natuurlijk heb je elk jaar enkele incontournables die zich probleemloos van aandacht verzekerd weten. Leveren de ondertussen geruchtmakende 48 uren die Frédéric Beigbeder doorbracht in de bajes ook een goede roman op? De kritiek lijkt Un roman français in ieder geval te kunnen smaken. Is de nieuwe Nothomb een tegenvaller of een echte grand cru? De recensenten neigen deze keer overwegend naar het eerste.
  • Elk jaar zijn er ook enkele minder bekende schrijvers die meteen op een piëdestal gehesen worden. De jonge Marie Ndiaye is wat dat betreft, stevig op weg om met Trois femmes puissantes hét succes van de rentrée te worden.
  • Gewoonlijk gaat de aandacht vooral uit naar jonge debutanten, maar dit jaar zijn er opvallend genoeg ook een aantal oudere nieuwelingen die hoge ogen gooien. Zo weten de 62-jarige José Alvarez (Anna la nuit) en de 59-jarige Brice Matthieusent (Vengeance d'un traducteur) de aandacht van de literaire kritiek naar zich toe te trekken.
  • Het spectaculairste voorbeeld evenwel is de 59-jarige Jean-Michel Guenassia die met het 800 bladzijden tellende Le club des incorrigibles optimistes vriend en vijand verrast. Een rasechte debutant is hij weliswaar niet: in 1986 schreef hij al een detectiveroman.
  • Benieuwd of de gemiddelde leeftijd van de winnaars van de grote literaire prijzen zal stijgen. Daarvoor is het wachten tot november.

Geen opmerkingen: