maandag 9 februari 2009

La nouvelle Citroën DS va arriver!

Autoliefhebbers aller landen hadden zich reeds opgemaakt voor een glorieuze en blijde herintrede. De Franse automaker Citroën was naar verluidt immers zinnens om de legendarische Citroën DS opnieuw te gaan produceren. Het model rolde tussen 1955 en 1975 onophoudelijk van de fabrieksbanden en schopte het tot “voiture officielle de la présidence de la République” ten tijde van Charles de Gaulle. Hieronder ziet u een filmpje over de voorstelling van de wagen op het Parijse autosalon in 1955.
Nostalgie en economie
Na de MiniCooper en de Beetle laat dus ook Citroën zich meedrijven op de vleugels van de nostalgie. Misschien, zo werd links en rechts geopperd, dat het oude model de tegenvallende autoverkoop opnieuw de hoogte in zou drijven. Wat nostalgie én hoogte betreft, moet u zeker het (bijgevoegde) hilarische fragment uit de vermaarde Fantomas-films bekijken. De Funès probeert de vluchtende gangster Fantomas te achtervolgen. Die is evenwel vertrokken in een ongrijpbare Citroën DS. De bloedmooie luxevoiture spreidt niet veel later zijn verborgen vleugels en kiest zowaar het luchtruim. De Funès kaapt vervolgens onverstoord een vliegtuig en zet de piloot op weg met de onvergetelijke woorden: “Suivez cette voiture!”.
Ontknoping
Spijtig genoeg is de zogenaamde autoverrijzenis alleen maar een promostorm in een glas water. Citroën zal inderdaad met een DS-serie uitpakken, evenwel geen nieuwe versie van de oude klassieker, maar een gewone ruime monovolume. Driewerf helaas. De meeste stervelingen kunnen voor de Déesse voorlopig nog steeds alleen maar terecht bij Franse films met het patina van de goede jaren. Altijd een goede reden trouwens om nog eens een oude prent op te duikelen, en alsnog vervuld te geraken van de schoonheid van een weliswaar driftig drinkende en stijlvol verspillende automobiel met klasse.

1 opmerking:

Unknown zei

DS de konongin onder de voituren.
Doet me altijd denken aan MOEBIUS, mijn oude camionette, een citroen HY.
Jaja, ook ik ben een liefhebber van Frankrijk en surtout van franse wagens groeten Dennis