dinsdag 27 januari 2009

De comeback van Louis de Funès (1)

We rijden door Bretagne, luisteren naar de radio en spelen enkele fragmenten na uit Les aventures de Rabbi Jacob (1973). “Vous êtes juif Salomon?” en andere uittreksels worden met de nodige hilarische lachbuien ten beste gegeven in de weerspiegeling van de voorruit. De avond tevoren was het er nog eens van gekomen. Dvdeetje gekocht, en de mytische film bekeken. En zie ons hier nu zitten. Als kleine kinderen.
We schrikken op wanneer plots de beroemde soundtrack uit de radio schalt. Of toch iets dat erop lijkt. De stem van MC Solaar rapt de avonturen van ene rabbi Muffin bij elkaar, en in de voorbijsnellende woorden menen we de intrige van de film te herkennen. Het bekende riedeltje hangt als een warm mistgordijn over zijn lied. We leren dat zijn bewerking deel uit maakt van de musicalversie van de film die de voorbije maanden in Parijs speelde. Louis de Funès is even helemaal terug. Hier in de auto, op de radio, en ook op de planken. Het verwarmt onze harten... en onze lachspieren.
Uitsmijter: Binnenkort serveer ik een uitgelezen bloemlezing uit zijn films, maar hier alvast MC Solaar en zijn Rabbi Muffin. Op de foto hierboven ziet u het veelzeggende gezicht van de Funès bij de legendarische vraag "Vous êtes juif Salomon?".

Geen opmerkingen: