Op lezingen loop je soms onverwachte mensen tegen het lijf. Op een avond in Brussel betuigde Paula Semer me haar enthousiasme. Ik vroeg haar beleefd om een foto. Ze stemde vriendelijk toe. Andere ontmoetingen en herinneringen uit 2008 op een rijtje.
24 Februari : Lezen op zondag Op 24 februari nodigde Cyriel Van Tilborgh me uit voor zijn literaire evenement Lezen op zondag. Het toeval bracht me tegenover Karl van den Broeck die met veel plezier Parijs retour had gelezen, en met nog meer plezier vragen op me afvuurde. Sindsdien schrijf ik nu en dan een stuk voor Knack over de Franse letteren.
10 April : Leesfeest De Leeswolf Jen De Groeve van het onvolprezen literair-kritische tijdschrift De Leeswolf vroeg me om (samen met Marc Reugebrink) op hun recensentendag enkele feestelijke en autobiografische woorden te spreken.
16 April : Als kok in Frankrijk Op 16 april werd Als kok in Frankrijk boven de doopvont gehouden in het Consulaat-Generaal van Frankrijk. Gastsprekers Jeroen Meus en Willem van Zadelhoff lieten hun appreciatie met appetijtelijke welbespraaktheid blijken. De heer Meus herinnerde zich maanden later dat er wel wat smakelijke Simenontaferelen in mijn boek stonden en nodigde me prompt uit voor de Plat préféré van Simenon.
Ondertussen is Als kok in Frankrijk toe aan zijn tweede druk, en wist het enkele vooraanstaande lettervreters en gourmands te bekoren. De Standaard-journalist Peter Jacobs beweerde voortaan liever uit mijn boek te lezen dan alweer ontgoocheld te worden in een Frans restaurant, foodie en tekstwetenschapper Edward Vanhoutte schreef een succulente recensie en NRC-boekenhoofdman Pieter Steinz las op de Nederlandse radio enthousiast een halve bladzijde voor.
5 Juni: Alumnus van het jaar van faculteit Letteren & Wijsbegeerte Op 5 juni werd ik gehuldigd als Alumnus van het jaar van de faculteit Letteren en Wijsbegeerte. Decaan Jef Verschueren nodigde me in september uit om voor 500 aanwezigen de proclamatie L&W met enig literair-culinair vermaak te larderen.
14 Juli: Bleublancrouge Op 14 juli startte ik met deze blog, een poging om het mij steeds maar weer opgespelde etiket van francofiel met wat extra luister in te kleden. Een selectie van de items komt ook op de Knackblogs terecht, waaruit dan weer af en toe een stukje wordt geplukt om in de papieren Knack te publiceren.
Juni & oktober: Mont-Noir Als laureaat van de Villa Marguerite Yourcenar mocht ik dit jaar twee maanden in alle rust gaan schrijven in het idyllische kader van Frans Vlaanderen. Een gouvernante (de sympathieke Annette) bereidde heerlijke gerechten, en vier collega’s deelden met plezier mijn lot (Stéphane Audeguy, Frédéric Boudet, Abha Dawesar en Vannesa Gault). Enigszins bedroefd keerde ik op 1 november terug naar Antwerpen.
Herfst (1): Willem van Zadelhoff Willem had me gevraagd om (alweer samen met Marc Reugebrink) enkele woorden te plengen op de voorstelling van zijn schitterende roman Vuur stelen. In het publiek bevond zich Letteren-chef Eva Berghmans die me na mijn speech meteen voorstelde om een ingekorte versie in De Standaard te publiceren. Net als bij Karl van den Broeck kun je spreken van een fijne kennismaking. Misschien het begin van een mooie 'gelegenheidssamenwerking'?
Herfst (2): Balzac en Rodin in Antwerpen In het kader van de boeiende tentoonstelling “Rodin: Balzac, verhaal van een meesterwerk” vroegen Antwerpen Boekenstad en het Middelheim-museum me om drie literaire café’s te organiseren. Volle zalen, enthousiaste reacties, schitterende sprekers. De ontmoeting en samenwerking met volbloed balzacien Franc Schuerewegen en Brel-incarnatie Filip Jordens verliep fantastisch. Ik hoop met hen in de toekomst nog te kunnen samenwerken.
November: PEN In de schaduw probeer ik mijn kleine steentje bij te dragen aan PEN Vlaanderen, de literaire vereniging die zich inzet voor vervolgde collega’s in het buitenland. Elke gevangen of gedwarsboomde schrijver is er één te veel. Dit jaar heb ik in samenwerking met Paul Goris de website van PEN aangepast en drie blogs in het leven geroepen. Op die manier hopen we onze informatie krachtiger te bundelen. Opmerkelijk dit jaar was ongetwijfeld De Dag van de Gevangen schrijver in het Letterenhuis op 15 november.
December: Eindejaarslijstjes Knack peilde naar mijn voorkeur inzake de Franse vertalingen van dit jaar, bij De Standaard gooide ik het over een meer algemene boeg (van Tolstoi tot Wannes Van de Velde).
Slotsom Het was alweer een jaar vol boeken, maar ook met enige wereldse vreugde. Die combinatie zint me wel. Ik vind het heerlijk om in alle stilte en eenzaamheid aan mijn volgende boek te werken, maar geniet er eveneens van om mijn literatuurliefde gedreven gestalte te geven op een podium. Het lijken me steeds meer de twee kanten van eenzelfde medaille. Nu nog het juiste evenwicht vinden. Een mooi voornemen.
(foto: Yves De Baets, na een lezing voor de Vlaamse Club in Brussel)
1 opmerking:
Doe zo voort, beste Bart!
Een reactie posten