maandag 30 maart 2009

TVlivre: nagelnieuw online boekenprogramma

Chers visiteurs francophones: cliquez ici.
Veel leesplezier, enige poëzie en een scoop: dat is het begin van TVlivre. Eerst enige woorden, daarna de eerste drie afleveringen. U kunt ook meteen naar de beelden klikken: ze staan hiernaast netjes op een rijtje.
  • Er wordt al jaren geschreven en gedebatteerd over een boekenprogramma op de openbare zender. Werkgroepen denken lang na, belastinggeld wordt geïnvesteerd, programma’s gelanceerd en weer afgevoerd. En dan begint men weer van voor af aan. Blijkbaar is een literair programma aartsmoeilijk om te maken*... Dat wou ik wel eens aan den lijve ondervinden. Op kleinschalige wijze weliswaar. Mijn budget is onbestaande en mijn technische mogelijkheden beperkt, ik heb geen professionele studio, noch een visagiste. Enkel een laptopje. Dus het beeld en de klank zullen niet optimaal zijn, en afhankelijk van de zon zal ik er bleek of heel bleek uit zien. Maar misschien kunnen bevlogenheid en enige deskundigheid een en ander goedmaken.
  • Wat mag u verwachten? Korte bijdragen over schrijvers en hun boeken. En voorleessessies van bijzondere gedichten of opmerkelijke bladzijden uit romans, telkens gelardeerd met wat commentaar. Filmpjes waarbij u steeds een doorverwijzing vindt naar een tekst terzake die dieper op de materie ingaat. Meestal zal ik putten uit de mij dierbare Franse letteren, hoewel ik me het recht voorbehoud om net als op deze blog af en toe overspel te plegen.
  • Van wal steken doe ik met volgende drie items:
  1. Een ode aan Alexandre Dumas, die u mag zien als een eerbetoon aan het leesplezier, het wonder waarmee alles voor mij ooit begon, en dat ook vandaag nog onverminderd de motor blijft van mijn bezigheden.
  2. Uit de vertaling die Koen Stassijns ons onlangs bezorgde van een selectie gedichten van Victor Hugo, pikte ik er eentje uit dat me na aan het hart ligt. Ik leg uit waarom Hugo het schreef, wat het zo bijzonder maakt, en lees het gedicht aansluitend voor aan de Seine in Parijs.
  3. Tot slot ben ik blij u meteen een mooie scoop te kunnen bezorgen. Onlangs werden twee brieven teruggevonden in de Antwerpse Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience. Ze bleken van Victor Hugo te zijn. Een unieke vondst. Samen met conservator Steven Van Impe maakte ik een transcriptie en publiceerde ik een artikel in het aprilnummer van het cultuurblad Streven om deze gebeurtenis te duiden. De aflevering van TVlivre reconstrueert ter plekke de vondst en vertelt over de historische sensatie die hiermee gepaard gaat.
  • Dumas en Hugo? Oude, onleesbare knarren, zult u zeggen. Niets is minder waar. Hun oeuvre blijft glanzen tot vandaag, en dat probeer ik bij het begin van TVlivre duidelijk te maken. Enig respect voor de klassiekers lijkt mij een evidentie als je van literatuur houdt. Maar wees gerust: binnenkort probeer ik ook jonge leeuwen voor de camera te krijgen.
  • Veel leesplezier, enige poëzie en een scoop: dat is het begin van TVlivre. Ik hoop dat het een mooi begin mag zijn**.
* De regionale zenders ATV en RTV bewijzen nochtans al enkele jaren dat een sober boekenprogramma niet veel geld noch tralala hoeft te kosten.
** Voortaan mag u geregeld een aflevering verwachten, maar mijn gewone blogactiviteiten lopen natuurlijk ook verder. Elke week een nieuw item, zoals u het gewoon bent. Nu eens een filmpje, dan weer een tekst... En zo blijven we bezig.
  • Foto bovenaan: Coraline Soulier.

1 opmerking:

Anoniem zei

Manmanman, ik ben sprakeloos ... C'est magnifique! Heel veel succes met TVlivre. Ik heb me direct geabonneerd.

Mijn hommage aan jou staat op mijn blogje:http://janien.wordpress.com/2009/03/31/tvlivre-cest-magnifique-franse-literatuur-zoals-nooit-eerder-geproefd/.

Hartelijke groeten
janien van The Sausage Machine