maandag 27 oktober 2014

Simenon: meester en monster

De hele week lang betuigt Klara zijn liefde voor Simenon - ma, di, wo en do van 17 tot 18 uur - onder leiding van Vitalski en Claude Blondeel. Uw dienaar droeg ook zijn steentje bij.

Van de mémoires van Simenon word je niet wijzer, wil je de echte Georges leren kennen. De Luikse auteur fantaseert, verdraait en liegt zoals het hem uitkomt. In zijn romans daarentegen kom je hem wel tegen. De figuren die hij schept zijn in al hun eenzaamheid en monsterachtigheid zo subtiel en geloofwaardig dat ze niet anders kunnen dan uit zijn mond praten.

Naar aanleiding van de heruitgave van de romans van Simenon (1903-1989), grootmeester van de non nonsense-detective, onderzoeken Vitalski en Claude Blondeel het meesterlijke monster dat veelschrijver Georges Simenon was. Dat doen ze in vier opwindende gesprekken met verschillende gasten.

Simenon, meester en monster: tijdens de herfstvakantie, van 27 tot en met 30 oktober tussen 17 en 18 uur op Klara


Vitalski en Claude Blondeel krijgen gezelschap van deze fijne gasten:
  • Maandag: de Simenon-vertalers Rokus Hofstede en Kris lauwerys
  • Dinsdag: uw dienaar
  • Woensdag: journaliste Mia Doornaert
  • Donderdag: Simenon-fan en dichter Chrétien Breukers
Productie: Annick Lesage


Bron: VRT-site 

P.S.: Klara verdient alle lof voor dit initiatief - De Bezige Bij Antwerpen minstens evenveel voor de hervertaling van zoveel moois. Anderzijds, is het allemaal niet meer dan normaal: Georges Simenon is zonder twijfel een van de boeiendste auteurs van de twintigste eeuw. Un point, c'est tout.

Geen opmerkingen: