donderdag 10 oktober 2013

Wat hebben Jean Cocteau en Edith Piaf gemeen?

Een vraag en een antwoord uit Bleu Blanc Rouge lichten de sluier op.

Wat deden Jean Cocteau en Edith Piaf waardoor ze op 11 oktober 1963 samen op de voorpagina’s van alle Franse kranten belandden?

De Franse dichter, romancier, toneelschrijver, portrettist, schilder, impresario, decorontwerper en cineast Jean Cocteau is tijdens zijn leven een wandelende kermis, een sensatie op twee benen. Het publiek eet uit de hand van deze artistieke touche-à-tout die met alle groten van zijn tijd aan tafel zit. ‘Ik heb alle personages gekend waaruit Proust zijn mengelmoes samenstelt en ik herken ze in het voorbijgaan, zoals ik bij de eerste oogopslag de voorwerpen herken die aan de basis hebben gestaan van een doek van Picasso.’ Samen met zijn jonge minnaar Raymond Radiguet eet hij vaak in het beroemde Parijse restaurant Le Boeuf sur le Toit. Wanneer Radiguet sterft, noemen kwaadsprekers Cocteau le veuf sur le toit. Cocteau zelf wisselt het tijdelijke voor het eeuwige op 11 oktober 1963, de dag dat ook zijn goede vriendin Edith Piaf de geest geeft en Frankrijk tweemaal weduwe wordt.

PS: ‘Les grands esprits se rencontrent’, zeggen de Fransen: ‘Grote geesten lopen elkaar tegen het lijf.’ Op deze cover van het weekblad Paris Match treft Edith Piaf schrijver Jean Cocteau. 11 oktober 1963 is een schoolvoorbeeld van een gedenkwaardige samenloop van omstandigheden. (Omdat Paris Match een weekblad is, staat hier 19 oktober, maar in dagbladen vond de ontmoeting wel degelijk plaats op 11 oktober.)PS2: Cocteau schreef in 1940 trouwens ook het toneelstuk Le bel indifférent voor haar. Michaël Vandebril hield vandaag bij Joos op Radio 1 een vurig betoog voor zijn artistieke nalatenschap.

PS3: Meer informatie over Piaf vind je in de eerste Nederlandstalige biografie van Toon Hillewaere (Een liegende legende) waarover hij dit fijne gesprek had in Interne Keuken op Radio 1.

PS4: In wezen overleed Piaf op 10 oktober, maar ze wou in Parijs begraven worden. Théo Sarapo zorgde ervoor dat ze per ambulance vanuit de Midi naar de hoofdstad werd gevoerd waar een dokter op 11 oktober officieel haar dood vaststelde.

Geen opmerkingen: