vrijdag 26 juli 2013

Hoes van de week: Jean Sablon

Meer hoezen vind je in Chanson illustrée.

In de jaren dertig moet Maurice Chevalier de jonge Jean Sablon aan zijn zijde dulden, de man die als eerste gebruik maakt van de nagelnieuwe microfoon en erin slaagt zo een diepere kleur in zijn crooner-stem te leggen. In 1935 katapulteert hij samen met Mireille het duet Puisque vous partez en voyage (Omdat u op reis vertrekt) de Franse geschiedenis in. Een zoete balsem voor het adieu, een lied als een zakdoek. (Hieronder als extraatje in een coverversie van het koppel Hardy-Dutronc)

Ik voeg ook nog zijn optreden toe op de Nederlandse televisie op 5 januari 1963. Een uniek document. Met een interview in het Frans! - nadien vertaald door de innemende presentatrice. Weet iemand wie zij is? *

Hij zingt op een kwartier tijd stevige fragmenten uit Vous qui passez sans me voir, Insensiblement, Et Mimi, Paris, Tu n'as pas changé, La chanson des rues, Il ne faut pas briser un rêve, Je tire ma référence, Pour deux en Le Fiacre (de oude klassieker van Yvette Guilbert).


PS: Het zou om Jasperina de Jong gaan, zegt de ene na de andere. Al pleiten er veel voor Merel Laseur. Het blijkt uiteindelijk toch die laatste te zijn. Kijk hier. Dank voor de vele Twitter- en Facebooktips.



Op de Nederlandse televisie in 1963


Puisque vous partez en voyage


Cover van hetzelfde lied door Françoise Hardy en Jacques Dutronc

Geen opmerkingen: