woensdag 20 oktober 2010

En de Fransen? Ze staakten verder. Waarom toch?

  • "Carla, on est comme toi ! On s'fait niquer par le chef de l'Etat" was een van de betere anti-pensioenhervormingslogans die op France 2 te zien waren.
  • De demonstraties tegen de pensioenhervormingen duren nu al ruim een week. En het ziet er niet naar uit dat de stem van het volk snel zal verstommen. Intussen beweren de populisten aan onze redactionele eet- en vergadertafel dat protesteren de Fransen gewoon in het bloed zit. En dat ze ook gewoon lui zijn. "De Franse regering komt met een hervorming, dus gooit de bevolking de boel plat." De redactieleden met gevoel voor historiek verwijzen vervolgens naar de Franse Revolutie, de Parijse Commune, mei '68...
  • Hebben de demonstranten een punt? Volgens minder populistische bronnen is het tekort in de Franse pensioenkas opgelopen tot 45 miljard euro. En aangezien de vergrijzing een krachtig halt toeroepen geen optie is, moet er wel iéts gebeuren. Een verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 62 jaar voor een gedeeltelijk pensioen, en van 65 naar 67 jaar voor een volledig pensioen bijvoorbeeld. Dan kunnen de pensioenuitkeringen gelijk blijven.
  • Dus blijft de vraag "Als het zo duidelijk is dat het huidige franse pensioenstelsel onhoudbaar is, waarom komt de bevolking dan zo massaal op straat?" Laten we die voorleggen aan een landgenoot die de Franse ziel als geen ander begrijpt.
  • En toen kreeg ik telefoon van Lieven Vandenhaute.
  • U kunt het gesprek hier beluisteren.
Bron: Radio 1.

Geen opmerkingen: