zondag 14 oktober 2018

Schol, doe de urne nog eens vol!


Het heeft iets vooroorlogs, iets van vroeger, terwijl het dat eigenlijk helemaal niet is. Drommen bewoners - velen te voet, nog meer met de fiets - begeven zich naar de dorpskern, vaak met een wit papier duidelijk zichtbaar in de hand. Diezelfde hand schudt andere handen, er wordt geknikt, de bijzitters krijgen een dankjewel of een bemoedigend woordje te horen. Op het dorpsplein worden pintjes getapt en prognoses uitgesproken.

Dat ieders stem even zwaar doorweegt, lijkt zo evident, terwijl dat nog maar zeventig jaar het geval is. Het is geruststellend dat het zo is, meer zelfs, het is een verworvenheid die we nooit banaal mogen vinden. 

We vieren de democratie hier vandaag met een klassieke kalfsblanket, geserveerd met ouderwets gekookte aardappelen en versnipperde peterselie, alles overgoten met een Savennières, een passende witte wijn uit de Anjou, op basis van druiven geoogst op enkele boogscheuten van Angers. Franse vrienden schuiven mee aan. We zullen toasten op elkaar, maar ook op de democratie. Als we dat vandaag niet doen, wanneer dan wel?


Geen opmerkingen: