donderdag 3 april 2014

In het Parochieblad!

"Bart Van Loo mag zich in Vlaanderen terecht de ambassadeur van de Franse populaire cultuur noemen. Zijn liefde voor Frankrijk resulteerde in tal van mediaoptredens en boeken over het sociale, culinaire en artistieke leven van onze zuiderburen. Vooral zijn boek Chanson. Een gezongen geschiedenis van Frankrijk maakte hem bij het grote publiek bekend. De francofiele hype die hij daardoor in het leven riep, opende tegelijk nieuwe artistieke mogelijkheden.

De muzikale show Une belle histoire, waarmee Van Loo nu samen met zanger en muzikant Frank Marcelis door Vlaanderen en Nederland toert, illustreert dat. Als een volleerd entertainer vertelt Van Loo met veel humor en bravoure over Franse chansons en hun uitvoerders. Hij wordt daarbij live begeleid door Eddy et Les Vedettes. Het is een leuke avond vol nostalgie naar een tijd waarin de populaire muziek nog niet volledig door de Angelsaksische pop werd gedomineerd.

Of Van Loo nu over het liefdesleven van Edith Piaf vertelt, over de kracht van de herinnering bij Charles Aznavour, over de getormenteerde ziel van Jacques Brel of over het ontstaan van de Marseillaise, het publiek luistert in vervoering en zingt mee. Zoals op de tonen van La vie en rose: „,Il me dit des mots d’amour, des mots de tous les jours, et ça me fait quelque chose.” Piafs lied dateert weliswaar van 1947, maar de tekst zit blijkbaar nog feilloos in het Vlaamse collectieve geheugen. Althans bij een wat ouder publiek.Vandaar Van Loo’s oproep tot zijn fans om ook hun kinderen en kleinkinderen naar de show te sturen

Une belle chanson is meer dan een aaneenschakeling van melodieuze hits. Van Loo vertelt over de sensualiteit van Serge Gainsbourg, de vitaliteit van Johnny Hallyday en de tederheid van Brassens en Moustaki. Dat hij kan schrijven, wisten we al. Nu leren we hem ook kennen als een boeiende performer die zijn publiek kan ontroeren, doen lachen en meezingen. Als Van Loo zo passioneel van zijn liefde voor het Franse chanson blijft getuigen, moeten er wel nieuwe Stromae’s opstaan."

(Bert Claerthout in Kerk & Leven)

Geen opmerkingen: