dinsdag 15 april 2014

"Als iemand het chanson kan redden, is dat Bart Van Loo" (vier sterren in NRC)

Iemand moet in mijn arm knijpen. Na de vier sterren vorige week in zowel Trouw als de Volkskrant, volgt nu het NRC met dezelfde beloning. Tussen de plooien door waren er ook maar liefst vijf sterren in De Stentor en de Steenwijker Courant. Wat een wonderlijk weekend was het. Twee keer volle bak in de prachtige Kleine Komedie. Nederland is te gek: volle zalen, staande ovaties en warme recensies. Alles is voorlopig natuurlijk en het was een lange weg, maar het is heerlijk om hier even te mogen toeven. Dankuwel beste toeschouwers! Les Pays-Bas: 12 points! In de eerste plaats maak ik evenwel een buiging voor mijn kompanen Eddy et les Vedettes


 "Als iemand het chanson kan redden, is dat Bart Van Loo" (vier sterren in NRC)
 "Van Loo vertelt, gepassioneerd en soms zelfs ietwat clownesk, terwijl Vedettes-zanger Frank Mercelis de muzikale illustraties recht doet door bij elk nummer een gepast timbre aan te heffen. (...)
Van Loo lijkt de wetenswaardigheden bij tientallen uit zijn mouw te schudden en maakt er barokke boutades van, maar schrikt niet terug voor volle ernst. Zo is deze voorstelling een met smaak samengestelde compilatie van Franse topchansons, vrijuit associërend van Trenet tot Fugain, met luisterrijk commentaar. Als iemand het chanson kan redden, is dat Bart Van Loo." (Henk van Gelder, NRC, ****) 


"Bart en Eddy infecteren iedereen met het virus van het chanson" (vijf sterren in De Stentor)
"Het is pure liefde waarmee de Vlaming het evangelie van het chanson verkondigt. Wat een verteller en wat een performer! Hij spreekt, hij danst, hij zingt, hij marcheert en hij geniet. De poëzie van Brassens, het op wc-papier geschreven La mer van Charles Trenet, de relatie tussen Françoise Hardy en Charles de Gaulle, de laatste adem van Brel, prachtig vertolkt door Eddy Et Les Vedettes. En Meppel gaat uit zijn dak: verrijkt, begeesterd en al bijna verslaafd." (Dick Laning, De Stentor****)


"Geloof in het chanson uitbundig beleden" (Vijf sterren de Steenwijker Courant)
"Tijdens een van de meest uitbundige en vrolijke avonden ooit in de Grande Dame van cultureel Meppel realiseerden de bezoekers hoe we zijn opgevoed met chansons. Ze zongen, neurieden en dansten op aanwijzingen van Bart van Loo naar hartelust mee. (...) Van Loo vertelde de verhalen - muziekhistorisch was er veel te leren -, het geweldige ensemble Eddy et les Vedettes vertolkte de muzikale erfenis van talrijke chansonniers en chansonnières. Op een van de muzikale hoogtepunten van de avond, La Bohème van Charles Aznavour, barstte er op een van de achterste rijen een onweersbui aan hoesten en proesten los. Dat is te begrijpen als deze voortkwam uit pure emotie." (Tom Henzen, Steenwijker Courant, *****)
 
Chris Rachel Spatz (onvermoeibaar in onze verkoopstand) en Séba Thomé (onverslaanbaar op de contrabas) in de Kleine Komedie.

Maastricht

Tous ensemble...
Jeroen Tilkin, Seba Thomé, Frank Vanweddingen, Bibi, Geert Hellings en Frank Mercelis.
 

Geen opmerkingen: