dinsdag 17 oktober 2017

Nostalgia - Erotica

Beetje aparte vorm van nostalgie deze ochtend: ineens zie ik weer de kilo's erotica die ik in 2008-2010 tot mij nam. Wat een tijd! Altijd maar aangebrande boekjes lezen, steeds weer pornografie op zak hebben. Met de perfecte uitvlucht: het is voor het werk! De nostalgie werd aangezwengeld door het interessante stuk van Dirk Verhofstadt over "O vermiljoenen spleet!" (2010) op liberales.be. En de reactie van Stef Hublou Solfrian op dewereldmorgen.be.(kort fragment uit Verhofstads stuk, over de periode van eind 18e-19e eeuw, en de link erotische literatuur-samenleving)

"Van Loo slaagt er goed in om via het thema van de erotische literatuur de maatschappelijke conventies in de periode voor en tijdens de Revolutie bloot te leggen. Blijkbaar zorgden de opwindende revolutionaire dagen niet alleen voor een grote politieke omwenteling maar ook voor een nieuwe mentale instelling waarbij mensen minder beschroomd met elkaar omgingen en op zoek gingen naar puur genot. (...) Het puritanisme maakte na de verloren oorlog tegen de Duitsers op het einde van de 19de eeuw plaats voor het decadentisme en later het surrealisme waarvan Guillaume Apollinaire een opmerkelijke vertegenwoordiger was. Niet dat dit allemaal zoveel uitmaakt voor wat er uiteindelijk over het liefdesspel allemaal geschreven werd, maar Van Loo geeft daardoor een veel bredere inkijk in de attitudes van mensen die vaak samenhangen met bepaalde ingrijpende historische gebeurtenissen."


Het boek zelf is vandaag eigenlijk alleen nog maar verkrijgbaar als derde deel van De Frankrijktrilogie. Maar dan heb je ineens delen 1 en 2 er ook bij. 

Geen opmerkingen: