maandag 24 april 2017

Wat een prachtplaat van Baptiste W. Hamon!

Het moet geleden zijn van Sammy Decoster (Tucumcari, 2009) dat ik nog zo in de ban was van een debuterende Franse zanger. De voorbije weken luisterde ik en boucle naar Baptiste W. Hamon. Wat een prachtplaat heeft die gemaakt met L'insouciance! Het goede nieuws is dat de plaat ook in onze contreien wordt gelanceerd, en wel nu, met tal van optredens in Nederland als bonus er bovenop.

Net als bij Decoster ligt de sleutel voor Hamon in de kruisbestuiving: beiden paren chanson aan americana, met dat verschil dat Decoster meer de kaart van kaart van de rock trekt terwijl Hamon resoluut voor country kiest. Warme uptempo-liedjes als Joséphine en Maria Chapdelaine wijzen de weg, maar het zijn de meer verstilde nummers die echt aan de ribben blijven kleven, parels als Dieu que mon coeur est lent, Peut-être que nous serions heureux en Tu n’en voulais pas. Er is ook Terpsichore, een poëtische niet dansbare-ode aan de muze van de dans. In Van Zandt tekent hij voor een beklijvende hommage aan folk- en country-legende Townes Van Zandt. Dankzij hem luister ik nu ook met plezier naar de muziek van de mij tot voor kort onbekende Van Zandt.

De slimme Hamon gooit zijn plaat voor bijna niets te grabbel op Spotify, maar op de CD staan twee bonus-tracks die je daar niet vindt. En kijk, de eerste bonus-song is misschien wel het beste nummer op de hele plaat: Sur les bords de l’Yonne is een soort van nostalgie-tekst à la Aznavour, maar ondergedompeld in country-gitaren en pedal-steel. Zo’n nummer waar ik maar niet genoeg van krijg.

Baptiste W. Hamon brengt vernieuwing in de wat ingedommelde wereld van het Franse chanson. Misschien wijst hij de weg naar de toekomst van het Franse lied dat om echt te beklijven niet eindeloos moet proberen Aznavour en Brel weer tot leven te roepen - hoe mooi dat ook kan zijn - maar zich ook zou kunnen onderdompelen in andere muziekgenres. Na chanson-rocker Decoster hebben we nu in ieder geval folk-chanson-country-held Hamon, en een plaat om te koesteren. L’insouciance is mijn Franse geheimtip van het jaar. Koop er nog Decosters Tucumcari uit 2009 bij en u bent gewapend om deze zomer glimlachend verloren te rijden op een of andere départementale.


Concerten - hopelijk komt hij ook naar Vlaanderen

22 april – Naked Song Festival, Muziekgebouw Eindhoven
23 april – Luxor Live, Arnhem
13 mei – Paradiso Noord, Amsterdam (met Cale Tyson)
14 mei – Down By The River festival, Grenswerk, Venlo
27 mei – Sniester festival, Den Haag
19 augustus – Terug naar Tiengemeten festival, Tiengemeten
akoustische versie van het gelijknamige lied op de plaatOh ja, er staat één Engelstalig nummer op de plaat, en daar komt hij ook mee weg.2 opmerkingen:

Unknown zei

Waar zou ik me deze CD's kunnen aanschaffen ? Niet op Amazon, FNAC, particuliere aanbieders versturen enkel binnen Frankrijk, niet te downloaden op Megaboon... Merçi d'avance pour votre assistance !, Guy

BART VAN LOO? zei

Hier: http://bit.ly/2oFnOud.

Veel plezier ermee!