woensdag 25 januari 2012

De Laatste Show (1): De Funès, Trenet, pastis & Fernandel

Na mijn passage in De Laatste Show in november vroeg Michiel Devlieger of ik niet enkele weken een Frankrijk-rubriek wou verzorgen. Vanavond schoot die uit de startblokken. Hieronder de aflevering zelf en wat extra's bij ons eerste francofiele gesprek. Als u hier klikt, komt u bij alle Laatste-Show-items terecht.

 • De aflevering zelf.   • DE EXTRA'S:

   • De legendarische eerste deux-chevaux-scène uit Le gendarme de Saint-Tropez (1964). De non (soeur Clothilde, gespeeld door France Rumilly) zal in de vervolgfilms regelmatig opduiken. "De wegen van de Heer zijn ondoorgrondelijk. Alleen hij  kent de weg. Laten we Hem met gesloten ogen volgen". De Funès staat duizend angsten uit en begint uiteindelijk zijn akte van berouw op te zeggen. Heerlijk, elke keer opnieuw, omdat zowat elke grimas door De Funès op voorhand even grondig bestudeerd werd als een entomoloog een spin dissecteert.

   • Charles Trenet in 1963 live op de Avro. Hij leidt zichzelf in het Nederlands in! En hij brengt Douce France, een chanson dat dan exact 20 jaar oud is.


   • Fernandel was als acteur een soort voorganger van Louis de Funès (ze speelde zelfs nog samen ooit), maar debuteerde als liedjeszanger. Hieronder zijn klassieker Félicie aussi, waarvan de humor een balsem op de Franse ziel was tijdens W.O.II. Ook Trenets Douce France bracht vertroosting in die duistere tijden. 
   Geen opmerkingen: