vrijdag 7 oktober 2011

Met Liesbeth List over Charles Aznavour (Nederlandse radio 1)


Door Willem de Klerk 
(de gehele tekst komt uit deze bron

 'Charles Aznavour zocht de grenzen op van de pathetiek. Hij bewandelde het moeilijk begaanbare pad tussen kunst en kitsch'. Dat zei Bart van Loo in het radio 1 programma Dit is de Dag


Wat kenner Bart van Loo betreft, hoort zanger Charles Aznavour bij 'de grote vier' van het Franse chanson. 'Ooit begonnen als secretaris van Edith Piaf droomde Aznavour van een eigen zangcarrière', vertelt Van loo, 'Maar in het begin kreeg hij tomaten naar zijn hoofd.' In de jaren '60 breekt Aznavour door.

Laatste concert
 De 87-jarige chansonnier kondigde onlangs zijn laatste concert aan. Zangeres Liesbeth List vraagt zich af of Aznavour echt voor het laatst optreedt: 'Ik zie hem niet achter de geraniums. Zingen is zijn passie, zijn talent en zijn leven. Er zijn er maar weinig die op hun 65e zeggen: ik houd er mee op'.

Gesloten
Liesbeth List nam in 1976 een Engelstalig album op met de Franse zanger. Hoewel ze daarbij niet samen achter de microfoon stonden, heeft ze Aznavour wel ontmoet. 'Hij was tegenover mij zeer gesloten, maar dat kon me niks schelen. Die prachtige stem… dat deed toch alles!'


Bovenstaande tekst staat op de site van www.eo.nl. U kunt het hele gesprek hier herbeluisteren. Hieronder een live-versie van La Bohème uit de jaren zeventig, en ook een recente live-uitvoering. Telkens met handen die zijn legendarisch zakdoek weggraaien.

Geen opmerkingen: