vrijdag 6 mei 2011

Vier sterren in De Standaard voor "Eten! Lezen! Vrijen!"

 Peter Jacobs vandaag in De Standaard  
 (artikel zelf)

"Was Bart Van Loo (1973) niet zo jong, dan zou je van de bekroning van zijn levenswerk mogen spreken. Deze week ligt namelijk Eten! Lezen! Vrijen! in de winkel, een boek van meer dan 1.000 bladzijden, dat als roepnaam De Frankrijktrilogie kreeg omdat het zijn drie succesvolle Frankrijkboeken bundelt.

Van Loo’s trouwe volgers weten al langer dat hij als francofiel het bijzondere talent heeft om lezers (en luisteraars) mee te sleuren in zijn passie. Hij zoekt verfrissende invalshoeken op de Franse literatuur, cultuur en geschiedenis en neemt ze als rode draad voor onderhoudende literaire non-fictie. Hij verwerkt op een schijnbaar moeiteloze manier bergen kennis en opzoekwerk tot een smakelijk verhaal dat je met plezier leest. Vlotte bijdetijdse eruditie, dus.

Als kok in Frankrijk (2004, herwerkt in 2008) koppelt literatuur aan receptuur; Parijs retour (2006) reist de Franse literatuur achterna en O vermiljoenen spleet! (2010) bekijkt seks door een Franse literair- historische bril. Voor wie die drie boeken niet afzonderlijk gekocht heeft, is Eten! Lezen! Vrijen! de buitenkans: alles in één band voor 19,95 euro. En met een handige overkoepelende index."
De Bezige Bij Antwerpen, 1.024 blz., 19,95 €.
★★★★✩


In de bespreking ernaast over Lorànt Deutsch en Graham Robb schrijft Peter Jacobs over  het prachtige boek van Robb : "Verkieslijk boven Deutsch en een waardig alternatief of supplement voor Van Loo is Parijzenaars van de Brit Graham Robb". Die zin beschouw ik als een ridderslag.Achteraan bij Tips van de Week werd het boek ook opgenomen
  • Wie? Onverbeterlijk francofiel uit de Kempen, die ook al over Elsschot schreef. Wat? Drie in een: een bundeling van Van Loo’s literair-historische Frankrijkboeken over eten, reizen, vrijen.
  • Voor wie? U zoekt meerwaarde voor uw jaarlijkse vakantie in Frankrijk. Wat vonden wij ervan? Erudiet, origineel en leesbaar. (DSL 06/05/11)

Geen opmerkingen: