woensdag 21 januari 2009

Trammelant in het Franse parlement

Naar aanleiding van een hervorming van het Franse parlement heeft de socialistische fractie (samen met uiteindelijk zowat de ganse oppositie) wel erg heftig geprotesteerd. Na verloop van tijd stonden ze met zijn allen vooraan in het halfrond terwijl ze "démocratie, démocratie!" scandeerden. Uiteindelijk werd uit volle borst de Marseillaise ingezet. Du jamais vu. Je moet in ieder geval minstens tot 1947 terugkeren om een gelijkaardig zangincident op te tekenen. 
De onverstoorbare parlementsvoorzitter Bernard Accoyer ging gewoon verder, maar schrok zich toch een hoedje toen het zingen begon.  Je hoort hem even door zijn stem schieten. Uiteindelijk verlieten de socialisten het parlement en lieten de meerderheid zelf debatteren over de nieuwe "loi organique" die de duur van parlementaire debatten wil inperken, in die mate zelfs dat volgens de oppositie een aantal amendementen binnenkort zonder discussie ter stemming zullen voorgelegd worden. 
In de gangen van het parlement schold de socialistische fractieleider Jean-Marc Ayrault staatssecretaris Roger Karoutchi de huid vol omdat de meerderheid een compromis boudweg had verworpen: "Vous vous êtes foutus de ma gueule et je ne suis pas prêt de l'oublier". Vergeten kunnen we dit opmerkelijke incident in ieder geval niet meer dankzij de bijzondere beelden die de socialisten zonet vrij gaven. 
 

Geen opmerkingen: