donderdag 17 juni 2010

Behoren de memoires van Charles de Gaulle tot de literatuur?

Daar bestaat momenteel controverse over binnen de Franse onderwijswereld. Een college van vijf Franse onderwijsinspecteurs literatuur heeft zich vorig jaar gebogen over het nieuwe leerplan voor het secundair onderwijs. Koen Fillet van Radio 1 belde me op voor een gesprek.
  • Voor het zogenaamde Baccalauréat littéraire (Bac L) moeten de scholieren een verplicht werk uit vier literaire domeinen bestuderen. Over drie werden de specialisten het snel eens. Voor de 'grands domaines littéraires et modèles antiques' werd het de 'Odysseus' van Homerus (zangen V-XIII). Voor 'littérature contemporaine' viel de keuze op 'Endgame' van Samuel Beckett ('Fin de partie') en voor 'langage verbal et images' (verfilmde literatuur, quoi) op Tous les matins du monde van Pascal Quignard, dat verfilmd is door Alain Corneau.
  • Restte er nog 'littérature et débats d'idées'. Eén van de inspecteurs kon zijn collega's overtuigen om voorde oorlogsmemoires van generaal de Gaulle te gaan.
  • Begin dit jaar is het leerplan voorgesteld. Na enkele dagen ontstond er in onderwijskringen grote discussie over de Gaulle. Vorige maand werd een petitie met 15000 handtekeningen en het dringende verzoek "de revenir sur ce programme absurde et déséquilibré!" overhandigd aan minister van onderwijs Chatel. "Wij zijn leerkrachten literatuur, geen historici", betogen de leerkrachten. "Hoe moeten wij omgaan met een literair werk dat bol staat van nationalistische propaganda en oorlogsheroïek"?
  • Nochtans zijn de memoires van de generaal tien jaar geleden opgenomen in de prestigieuze literaire reeks 'La Bibliothèque de la Pléiade'

Koen Fillet belde me op en vroeg me de pieren uit mijn neus. U kunt het gesprek hier beluisteren (Radio 1).

Bron: site van Radio 1.

Geen opmerkingen: