vrijdag 26 november 2010

"De Standaard" en "Cutting Edge" positief over "Elsschot, Antwerpen en Coraline"

Van "speelse manier van exegese" tot "superieure toeristische gids", aldus Michaël Bellon in de Standaard der Letteren. Ook Cédric Raskin van Cutting Edge was enthousiast vorige week: "heldere inzichten, subtiel streepje humor en een stevige portie woordspelletjes". En zo verschijnen er plots twee nieuwe  positieve kritieken in de pers. Waarvoor dank.
  • De Standaard: "Bart Van Loo verzon voor zijn literaire gids door het oeuvre, de biografie en de stad van Elsschot een kaderverhaal: hij ontmoet in de Parijse Bibliothèque Nationale Coraline, die hij weet te verleiden tot een trip naar Antwerpen in het spoor van Elsschot. Die aanpak werkt. Op die manier kan Van Loo elementaire weetjes presenteren en pakt hij links en rechts uit met een vondst. Met de leergierige Coraline verleidt hij ook de lezer die misschien niet zo fanatiek in Elsschots voetsporen wil treden. (...) Omdat Coraline ook de verpersoonlijking is van Frankrijk en de Franse literatuur, toetst Van Loo meteen Elsschots affiniteit daarmee. (...) De parallel tussen Elsschots literaire spielereien en de Franse experimentele beweging Oulipo (OUvroir de LIttérature POtentielle) is overtuigend. Zo vestigt Van Loo de aandacht op de bijzondere rol van de cijfers 17/71 bij Elsschot. Tussen de Villa des Roses op nummer 71 van de rue d'Armaillé (die in werkelijkheid op nummer 17 gesitueerd was), en de vermoedelijke verblijfplaats van Maria Van Dam aan de Lange Ridderstraat 71 in Het dwaallicht, zitten er nog een hele reeks. Dat Van Loo ook in zijn eigen boek de paginanummers 17 en 71 verwisselt, typeert de speelse wijze waarop hij aan exegese doet. Mede dankzij de foto's van Alain Giebens wordt dit boek een superieure toeristische gids. Alleen het stadsplannetje ontbreekt." (Michaël Bellon).
  • Cutting Edge: "Dit boek is een stukje autofictie waarrond Van Loo zijn literaire bevindingen spint. (...) Sleutelbevindingen zijn de frappante paralellen tussen Elsschot en Camus (de openingszinnen), George Perec (het concept) en Emile Zola (beschrijving van de kaassoorten). Maar naast deze literaire eigenaardigheden, die Bart Van Loo met een kwinkslag beschrijft als 'plagiaat door anticipering', verrast hij ook met enkele heldere inzichten en grappige anekdotes over de mens Elsschot en zijn werk. Zo schetst Elsschot, Antwerpen & Coraline op een ludieke manier het verband tussen de drie ingrediënten uit de titel. Het werk valt vooral op door zijn luchtigheid, uiteraard voorzien van een subtiel streepje humor en een stevige portie woordspelletjes." (Cédric Raskin)
  • Meer persuitreksels vindt u hier.

    Geen opmerkingen:

    Een reactie posten